Lees hier wat je kan doen om de wereld een stukje slaafvrijer te maken

Vroeger, tijdens de lessen geschiedenis, had ik een steek in mijn hart als het over slavernij ging. Ik kon me niet voorstellen dat mensen elkaar dergelijke dingen aandeden en was als kind blij om in Nederland te wonen, een beschaafd land waar slavernij uit den boze is. Hoewel?


Ik zat relaxt op de bank met m’n theetje en het was eindelijk weer tijd voor mijn favoriete reep Tony’s Chocolonely melkchocolade karamel zeezout. Na het openen (en aanvallen) van de chocola viel mijn aandacht op het logo ‘100% slaafvrij’. Betekent dit dat andere chocolade wel door slaven gemaakt is? En maken wij ons door het eten van chocolade indirect schuldig aan slavernij?

Journalist Teun van der Keuken vond van wel en gaf zich in 2003 in het tv-programma van de Keuringsdienst van Waarde aan als chocoladecrimineel. Als je een Tony’s Chocolonelyreep opent zie je aan de binnenkant een overzicht van jaartallen. Op 29 november (mijn verjaardag dus goed onthouden) 2005 bracht Teun de eerste slaafvrije chocoladerepen op de markt, in 2006 werd het merk Tony’s Chocolonely officieel en sindsdien strijdt het merk Tony’s Chocolonely voor 100% slaafvrije chocolade op de hele wereld. Hoe zit het nou precies met ‘slaafrijke’ chocola?! Lees mee!

Cacao gemaakt door slaven

Meer dan de helft van alle cacao komt uit Ghana en Ivoorkust. De boer krijgt een laag bedrag voor de cacao (ongeveer 12 cent per reep) en de “werknemers” van de cacaoplantage worden uitgebuit. Er heerst veel armoede en veel kinderen moeten werken. Volgens het Harkin-Engel verdrag (2001) is kinderarbeid verboden. Ondanks dit verdrag vindt het nog steeds plaats en zijn werken veel kinderen onder gevaarlijke omstandigheden.

Waar gaat het mis?

De cacaobranche is niet bepaald transparant. Toen ik voor dit artikel wat onderzoek deed liep ik daar ook tegenaan. Er zijn veel chocolademerken die wel op de een of andere manier iets positiefs uitstralen, zoals fairtrade of door te doneren aan een coöperatie die boeren ondersteunt. Maar hoe het nou precies zit en waar deze chocolademerken cacao vandaan halen blijft onduidelijk.

Wanneer een fabrikant cacao inkoopt is onbekend waar het precies vandaan komt en dus kan je niet veronderstellen dat het op een eerlijke manier geproduceerd is. Een echte grote verandering kan pas plaatsvinden als grote chocoladefabrikanten actie ondernemen, ze zouden bijvoorbeeld al opener kunnen worden over waar hun cacao precies vandaan komt. Tony’s heeft een recept voor slaafvrije cacao opgesteld met 5 principes, check het recept hier!

Het verschil tussen Fairtrade vs. 100% slaafvrij 

Om een keurmerk ‘Fairtrade’ te krijgen moet een merk aan bepaalde criteria voldoen. Veel gecertificeerde repen bevatten ook niet-gecertificeerde cacao, en andersom. Deze stromen worden gemengd op de mass balance-hoop.  Of de cacao die je uiteindelijk eet daadwerkelijk fairtrade is weet je dus niet. Een vergelijkbare werkwijze zie je terug bij het UTZ keurmerk, waarover eerder dit artikel op Groceries Glossy verscheen.

Tony’s segregeert/scheidt de gecertificeerde en niet-gecerticieerde bonen en maakt gebruik van direct traceerbare chocolade, zodat je zeker weet dat er een goede prijs voor de cacao is betaald. Daarnaast stimuleren ze om de hele chocoladebranche slaafvrij te maken. Een mooi doel!

Waarom witte chocolade een mijlpaal is

Er zit eigenlijk geen cacaomassa in witte chocolade, alleen wat cacaoboter. De bonen voor de cacaomassa werden direct ingekocht in Ghana en Ivoorkust. Bij de cacaoboter was het probleem dat alle boter gewoon op een hoop werd gegooid. Inmiddels is het Tony’s gelukt om dit voor elkaar te krijgen en zeer recent is de wit-wortel-walnoot op de markt gekomen, feestje! (ook voor ons want hallo, witte Tony? super lekker!)

Wat kan jij doen?

Je kan naar Ivoorkust en Ghana reizen om te checken of er op de plantage waar jouw cacao vandaan komt geen mensen tegen oneerlijke omstandigheden werken. Dit is alleen erg veel gedoe en mocht je daar geen tijd voor hebben, begrip! Je kan ook het volgende doen:

  • Allereerst heb je zelf in de hand wat je koopt. Niet dat je daar meteen de wereld mee verandert mee, maar alle beetjes helpen. Om het goede doel te steunen hoef je dus alleen nog maar Tony’s te eten (wat een straf, he?).
  • Verder: maak anderen bewust met het verhaal van Tony’s! Hoe meer mensen dit weten, hoe beter. En een reep Tony’s met een goed verhaal erbij is altijd een leuk cadeautje…
  • Tot slot: heb je kinderen? Op de website van Tony’s is een spreekbeurtpakket beschikbaar, handig, leuk en origineel!

Winnen!

Omdat er een goed verhaal achter Tony’s zit gaan wij een aantal repen verloten:


Wat moet je doen:

  1. Like @groceriesglossy via Facebook en/of Instagram en tag 2 vrienden
  2. We verloten helft van de reep onder de Facebook-deelnemers en de andere helft onder de Instagram-deelnemers. Oh nee, Tony’s is in ongelijke stukken verdeeld dus dat wordt moeilijk delen…we zullen ze toch maar in hele repen verloten dan.
  3. Op 17 oktober, als Groceries Glossy precies 1 jaar bestaat, sturen wij de winnaars een berichtje.

Ensi wo yie! (Succes in het Ghanees, alvast een beetje oefenen mocht je toch een keer een cacaoplantage willen bezoeken)

Maaike

 

Advertenties

Een gedachte over “Lees hier wat je kan doen om de wereld een stukje slaafvrijer te maken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s