De boodschappen van … Het meisje met de voedselallergie

Monique van “Het meisje met de voedselallergie” vertelt deze week hoe het is om boodschappen te doen als je rekening moet houden met een voedselallergie. 

Geen gluten, geen lactose en mais…Met deze drie restricties doe ik dagelijks boodschappen! Mijn naam is Monique maar online kennen jullie mij misschien als Het Meisje met de voedselallergie. Groceries Glossy vroeg mij onlangs naar de inhoud van mijn boodschappenmandje, want hoe kan je nu lekker en gevarieerd eten met zo’n ingewikkeld dieet?

Waar doe je boodschappen?
De lastigste vraag voor iemand zoals ik met coeliakie (auto immuunziekte tegen gluten) en een aantal voedselallergieën/intoleranties, is het vinden van producten die je wél mag. Gelukkig zijn anno 2016 de meeste supermarkten voorzien van een redelijk tot soms zelfs heel goed assortiment. Zelf kom ik naast Albert Heijn ook graag bij winkels zoals Holland & Barrett (voorheen De Tuinen), Toko’s en de Turkse groentewinkel (alleen de medjool dadels al mmmm!). Bij grotere ketens zoals EkoPlaza en Marqt of bij de betere reformwinkels is het ook goed boodschappen doen!

voorraadkast

Wat koop je?
Op de foto zie je een greep uit mijn voorraadkast. Aangezien ik naast gluten zeer allergisch ben voor mais en intolerant ben voor lactose, vallen een hoop glutenvrije producten voor mij af. Eigenlijk wel zo’n 95% als ik eerlijk ben. Wat je op de foto ziet, zijn letterlijk de enige glutenvrije producten die ik kan eten. Uiteraard zijn aardappels, rijst, groente en fruit wel allemaal glutenvrij!

Vullen vs voeden
Zelf vind ik het erg belangrijk om naast het vullen van mijn buik, ook echt te kijken naar producten die voeden. Dat havermout gewoon een top ontbijt is en je van havermeel heerlijke taartjes e.d. kan bakken, weet iedereen inmiddels wel. Gezondere keuzes maak ik zelf in de vorm van pindakaas van alleen maar pinda, verse vanille ipv vanillesuiker of gewone witte suiker, kokosmelk van Aroy-D van alleen maar kokos en water, wilde rijstmix ipv witte rijst, verse thee van Simon Levelt etc. etc. Daarnaast probeer ik slechts 1 koolhydraat maaltijd zoals een havermout ontbijt, gv brood van Yam, rijst etc.) per dag te eten aangezien ik mij daar beter bij voel. Lactosevrije producten eet ik afentoe van Arla of de slagroom van MinusL. Allemaal gewoon van de supermarkt. Voor de kokosyoghurt van Abbot Kinneys mag je mij zelfs gerust wakker maken!

Voordelig eten met een dieet
Het gros van mijn dieet bestaat uit groentes, fruit, noten en afentoe wat vlees. Helaas zijn gezonde voeding en dieetproducten nog altijd erg prijzig. Of eigenlijk kan je je ook afvragen waarom een hoop voeding zo goedkoop is? Als je naar de voedingswaarde en ingrediënten kijkt, heb je vaak als snel je antwoord…

Door het in de gaten houden van aanbiedingen bij onze biologische scharrelslager (ik koop liever geen kiloknallers van de supermarkt) en lekker groente en fruit van het seizoen te eten, nooit kliekjes weg te gooien en gewoon lekker zelf je groente en vlees snijden, lukt het aardig om niet te dure boodschappen te doen!

Benieuwd wat voor lekkers ik maak? Je kan mijn recepten terugvinden op http://www.hetmeisjemetdevoedselallergie.nl.

Monique.

Advertenties

Een gedachte over “De boodschappen van … Het meisje met de voedselallergie

  1. Wat stom dat in zoveel glutenvrije items toch stoffen zitten die je niet mag hebben. Daar hebben ze niet goed overna gedacht. Grlukkig blijft er nog veel groente en fruit en andere dingen over 😄

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s