Boodschappen zijn de basis – tips

Als jij in een hongerige bui een reep chocolade koopt dan eet je die heel waarschijnlijk bij thuiskomst op. Als jij heel veel zoetigheid, frisdrank en witte broden in huis haalt dan is de kans groot dat je dit ook allemaal, of in ieder geval voor een deel, gaat opeten. Een tijdje geleden kwam ik tot het eurekamoment dat we ons, als we gezond willen leven, moeten focussen op het halen van goede boodschappen. En zo ontstond Groceries Glossy, een healthy boodschappenblog waar we focussen op boodschappen en een gezonde leefstijl.

Sorry voor de vage foto, ik loop altijd heel snel door de supermarkt…

Wil je graag gezond leven? Stop met ingewikkeld denken (en diëten werken ook niet op lange termijn) en focus je op je boodschappen. Je boodschappen vormen de basis van je eetpatroon. Het is belangrijk dat je weet hoe je gezond boodschappen doet en dat je jezelf aanleert om dit ook te doen (klinkt een beetje goeroe-achtig maar het is wel echt zo!). Hierbij wat tips om je op weg te helpen!

As je gezond boodschappen wil doen is het van belang dat je hier je gewoonte van maakt, probeer stap voor stap je mindset tijdens het boodschappen doen aan te passen.

Hoe haal je gezonde boodschappen? 

  • Stap voor stap te werk te gaan. Je mind heeft nou eenmaal wat tijd nodig om aan veranderingen te wennen. Rigoreuze beslissingen kunnen uitlopen op een ‘crash dieet effect’ dus, met name als je veel ‘slechte’ gewoontes hebt kan je het best kijken, probeer beetje bij beetje je boodschappen en eetpatroon aan te passen. Elke verandering is er een!
  • Natuurlijke producten i.p.v. kant- en klaar. Focus je tijdens het boodschappen doen op natuurlijke producten zoals groenten, noten, avocado’s en fruit. Probeer bewerkte producten zoveel mogelijk te vervangen voor ‘echte’ producten. Kant- en klare producten bevatten toegevoegde zooi waar je lichaam niets aan heeft (soep, sauzen, komkommersalades, ketchup etc.) Je kunt je afvragen wat er mis is het met originele product als er veel zout, suiker en andere smaakversterkers toegevoegd zijn. Een aantal sauzen zoals mayonaise hebben geen toegevoegd suiker, soms moet je goed zoeken dus! Verder zijn sauzen en soepen veel lekkerder om thuis te maken, google en vind de makkelijkste recepten …
  • Mijd het koek- en snoeppad. Deze producten zitten vol met snelle suikers waar je lichaam geen behoefte aan heeft. Er zijn genoeg alternatieven voor gezonde snacks die meer natuurlijke suikers bevatten. Je kunt bij biologische winkels ook alternatieven halen, of bij de Powerfoodafdeling van de Albert Heijn.
  • Iets lekkers voor de visite. Ben jij iemand die zegt “ik wil wat in huis hebben voor als er onverwachts visite komt”. Nee! Geen geldige reden om een la vol zoetigheid te hebben. En ik heb een oplossing voor je: zorg dat je bladerdeeg in appels in huis hebt, dan je in noodsituaties altijd voor een appelflap zorgen.
  • Frisdrank is bijna nooit goed, ook de light varianten niet. Neem liever Spa Rood of een verse jus zonder toevoegingen. Let wel op, in jus zitten veel suikers (natuurlijke, dat dan weer wel)
  • Kies voor volkoren varianten m.b.t. pasta en brood. Witte producten bestaan uit snelle suikers waar je lichaam niets aan heeft. Er is tegenwoordig steeds meer keuze aan volkoren producten dus dat is mooi.
  • Let op bij brood, bevat vaak suiker (of: glucose-fructose stroop). Check hiervan de ingrediënten. Ik haal bij voorkeur brood bij een biologische winkel zoals Ekoplaza of Organic.

En ja, ik koop ook wel eens een heerlijke reep chocolade, het liefst met caramel en zeezout erin. En ik eet ook heel graag bitterballen als ik op een terrasje zit (ook al ben ik vega, oeps). Maar waar het om gaat is dat je met boodschappen kunt zorgen voor goede basisgewoontes. Focus je op natuurlijke ingrediënten, maak een saus voor een pasta zelf en zorg voor een alternatief voor bij de koffie! Dan kan af en toe een stukje Tony Chocoloney er ook wel bij.

Hoe gezond zijn jouw boodschappen?

Liefs,

Maaike

Advertenties

3 gedachtes over “Boodschappen zijn de basis – tips

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s