Niet eetgestoord maar eetgeweldig

Een van de meest gelezen artikel op RTL deze week: “Lisa sloeg volledig door met gezond eten: ‘de wereld is eetgestoord'” (zie hier). Dit bericht trok ook meteen mijn aandacht. Op Groceries Glossy staat immers het gezonde aspect centraal. Wij spotten gezonde producten in de supermarkt (zoals deze pizza), wij gaan de challenge aan om plantaardiger te eten (zie hier) en wij delen op deze healthy boodschappenblog onze favoriete gezonde en snelle recepten (zoals dit recept, mocht je nog inspiratie zoeken voor het avondeten, be our guest).

Zijn wij nu ook allemaal eetgestoord? Nee! In dit artikel leg ik uit waarom niet en waarom het posistief is dat iedereen elkaar blijft stimuleren om gezond te leven.

Een eetstoornis

Hier komt mijn studie Psychologie om de hoek kijken. De kern van een eetstoornis is dat je dusdanig met eten bezig bent dat het je belemmert in je dagelijks functioneren. Neem bijvoorbeeld anorexia. Kernmerken hiervan zijn een hele lage zelfwaardering, gewichtsverlies zien als indrukwekkend, toename van gewicht zien als falen en de gedachte en angst om dik te worden verdwijnt niet als iemand gewicht verliest. Iemand valt door deze gedachten steeds meer af en kan daardoor niet meer functioneren (en zelfs overlijden).

Orthorexia is geen erkende aandoening maar zou een vergelijkbare stoornis zijn waarbij iemand doorslaat in gezond eten waardoor je nauwelijks nog kan spreken van een gezond eetpatroon.

Gezond leven

Gezond eten gaat over het maken van gezonde keuzes. Ik probeer bijvoorbeeld gezond te leven en sla vaak gebakjes af omdat ik in de basis zo min mogelijk geraffineerde suikers eet. Liever focus ik me op snacks gemaakt van dadels, de suikers uit dadels geven net zoveel energie en bevatten daarnaast voedingsstoffen. Ik heb door dit soort acties nog nooit belemmerd gevoeld in het dagelijks leven.

IMG_1367
Choco-coco balletjes naar een recept van Rens Kroes

Eerder schreef ik dit artikel over gezond eten. Conclusie, met normaal nadenken kom je al een heel eind. Als jij altijd flessen frisdrank, sausjes, chocolade in huis haalt dan krijg je veel onnodige suikers binnen en dat is logischerwijs niet goed! Focus je op producten waar veel waardevolle voedingstoffen in zitten en wees in het algemeen bewust van wat je eet want voeding heeft veel invloed op je lichaam. Genoeg bewegen, een gezonde basis en een goede balans, dat is de kern van gezond leven (een heel ruim begrip).

Het verschil

Lisa stoort zich aan de schappenindeling bij de supermarkt omdat gezonde producten tegenwoordig op ooghoogte liggen  (dit was mij nog niet opgevallen trouwens, maar lijkt me positief!). Ze ziet om zich heen mensen die teveel met gezond eten bezig zijn (schandalig). En Instagram zou een schijnwereld zijn want fitgirls eten wel patat maar laten dat niet zien (wacht eens even, dan volgde zij Fitgirlroos zeker niet?).

Er zit een wezenlijk verschil tussen iemand met een eetstoornis en iemand die gezond wil eten want bij een eetstoornis sla je door. Een eetstoornis krijg je niet zomaar, het wordt bepaald door een combinatie van heel veel omstandigheden (zowel genetisch als omgeving gerelateerd). Mensen die vatbaar zijn voor eetstoornissen, zoals Lisa die eerder anorexia had, zullen sneller doorslaan in zoiets als gezond eten. Dat wil niet zeggen dat iedereen die gefocust is op gezond eten hier in zal doorslaan. Het gaat bij een stoornis om abnormaal gedrag en dat wijkt dus af van het gedrag van de ‘normale’ bevolking.

Elkaar inspireren is positief

Albert Heijn maakte vorige week bekend ze minder suiker gaan toevoegen aan 100 van hun eigen producten. Een goede zaak, als je niet bewust bezig bent met voeding krijg je namelijk veel onnodige suiker binnen omdat het aan veel producten is toegevoegd. Hoe meer gezonde producten in de supermarkt, hoe makkelijker het wordt om in jouw keukenkastje een gezonde basis te creëren. Stel dat je over een paar jaar bijna alleen nog maar gezonde producten kunt halen in de supermarkt, dan zou het nog makkelijker worden om er een gezonde leefstijl op na te houden.

COFFEELICIOUS_BLOG_ANNEBELEPPINGA16
Eten om te bloggen

Mensen met welke eetstoornis dan ook hebben professionele hulp nodig, laten we dat voorop stellen. Maar laten we dat los zien van het concept ‘gezond leven’ en het wél toejuichen dat supermarkten steeds meer meewerken aan een gezonde leefstijl. Laten we het wél toejuichen dat mensen elkaar stimuleren om te bewegen en gezond te eten. En laten we de wereld liever eetgeweldig dan eetgestoord noemen en focussen op het positieve van eten.

Liefs,

Maaike

 

 

Advertenties

Een gedachte over “Niet eetgestoord maar eetgeweldig

  1. […] In de supermarkt ga ik altijd op zoek naar nieuwe interessante producten. En het verhaal erachter, wat is biologisch, waarom is de ene chocolade slaafvrij en de ander niet en zijn bevroren avocadostukjes lekker (zie allereerste producttest, spoiler: vies!). Mijn jarenlange ervaring als mystery shopper draagt bij aan het testen van producten en dingen die ik heb geleerd tijdens mijn studie Psychologie zijn nuttig als het gaat om gedrag, bijvoorbeeld als we het hebben over doorslaan in gezond eten. […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s