Minder koffie, meer energie

Ik hou van koffie. Tijdens mijn tijd in Spanje dronk ik de beste cafés con leche, toen ik op kamers ging maakte ik mijn eerste stufi op aan een Nespresso apparaat (en de tweede aan de dure cupjes) en als ik op vakantie ga neem ik mijn grote liefde Nespresso mee.

Op mijn werk staat ook een Nespresso apparaat met melkschuimer en ik heb collega’s die hetzelfde over koffie denken als ik. Na een lichte energiedip zijn wij geneigd om even een bakkie te halen en als iemand naar mij roept: ‘Maaike, wil je een cappu?’ denk ik alleen maar: ‘gezellig! waarom niet!’ Zo kwam ik al snel aan 5 koffie per dag. Van mensen om mij heen die op een kantoor werken hoor ik vergelijkbare verhalen. Het sluipt erin.

Ik word oprecht blij van koffie maar merkte dat het me niet per se meer energie opleverde. Dus besloot ik af te kicken!  Ik deel mijn ervaring met jullie want het effect van afkicken was niet niks maar het resultaat is absoluut de moeite waard!

Cold turkey afkicken

Gewoon in 1 keer geen koffie meer drinken, het klinkt zo simpel. Dat heb ik geweten, het was een grote verschrikking!!  Naarmate de eerste dag vorderde voelde ik me steeds zieker worden. Afkickverschijnselen, wowww, ik was echt verslaafd! Om 9 uur lag ik de eerste dag al in bed en sinds lange tijd maakte ik een nacht van 11 uur…

Spierpijn

De volgende ochtend voelde ik me verrassend fit maar naarmate de dag vorderde kwam het nare gevoel terug. Er kwam een hele heftige spierpijn bij (ik ben wat gewend maar dit was ongekend) en ik kon pas slapen na twee ibuprofens. De volgende ochtend was de spierpijn er nog (ibuprofen uitgewerkt) en rond 7 uur in de ochtend sprintte ik een stuk langs de Maas. Het hielp tegen de spierpijn maar dit kwam al snel weer terug.

Stap voor stap afkicken

Dat cold turkey afkicken was toch niet zo’n goed idee. Op Internet staat dat stap voor stap afbouwen beter werkt. Ik besloot mijn plan bij te stellen en om verder te gaan met maximaal 1 per dag (en af en toe een koffieloze dag). Onderweg naar Zaandam is mijn collega Sevda zo begripvol om een plek te zoeken waar we een goede coffee to go kunnen halen (thanks Sev), mijn eerste koffie in dagen!!

Screen Shot 2016-07-26 at 13.09.38.png
En daar issie dan, mijn tijdelijke bevrijding!

Minder behoefte aan koffie

Ik merkte al snel dat ik minder behoefte aan koffie kreeg. De ene dag drink ik er nog eentje (heb nou eenmaal weinig zin in thee als ik in een espressobar ben ;-)), de andere dag kan ik helemaal zonder. Vijf dagen nadat ik ben begonnen met afkicken is mijn eerste dag ‘zonder koffie, zonder moeite’.

Alternatieven

Naarmate ik minder caffeine binnenkrijg voel ik me ook energieker worden. Ik neem als tussendoortjes een smoothie, muntthee of chai latte. Als je er tijd voor neemt is het de moeite waard om deze gezonde variant van Rens Kroes te maken, een van mijn favo drankjes allertijden!

Tips voor minder koffie, meer energie

  1. Stap voor stap. Bedenk voor jezelf wat je doel is en werk daar stap voor stap naar toe (niet cold turkey). Houd rekening met de hoeveelheid cafeine waar jij je lichaam aan hebt laten wennen, het gaat niet zo zeer om het aantal kopjes maar meer hoe sterk die koffie’s waren. Je kan om het af te bouwen ook thee drinken, daar zit minder cafeine in.
  2. Haalbare doelen stellen.Zorg dat je doelen haalbaar zijn en richt je op iets wat je lange termijn kan volhouden.
  3. Begin in een rustige periode. Doe het in een periode dat je niet te druk bent, rekening houdend met mogelijke klachten die je kunt krijgen als je gewend bent om veel koffie te drinken. Tip is om het in de zomer te doen, dan heb je vaak al minder zin in warme dranken.
  4. Dag niet met koffie beginnen. Begin de dag niet met koffie, lees hier waarom niet.
  5. Koffie zien als traktatie! Zie koffie niet meer als vanzelfsprekend maar als een traktatie! Drink sowieso alleen maar echt goede koffie…

Mijn doel is in ieder geval geslaagd, ik voel me energieker en kan nog meer uitkijken naar mijn cappuccino.!

Coffee cheers X!

Maaike

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s