We zijn begonnen! – Green Happiness deel 2

Toen ik had toegezegd om deze challenge aan te gaan leek 1 augustus nog heel ver weg maar de tijd is voorbij gevlogen! De week (en vooral het weekend) voorafgaand aan de ‘50 days challenge’ heb ik echt gezondigd. Ik dacht steeds; ‘nu kan het nog!’ Veel wijn, hamburgers, suiker, chips en zelfs een Turkse pizza zijn de revue gepasseerd. Hierdoor voelde ik me zondagavond zo slecht en vies dat mijn motivatie was verdubbeld!

Zondagavond heb ik me nog een beetje ingelezen in het boek en wat recepten eruit geplukt die me leuk leken om de komende week te gaan maken. Er staan in het boek echt 50 dagmenu’s zodat je voor iedere dag een recept klaar hebt staan voor het ontbijt, de lunch en het diner. Hier ga ik me niet exact aan houden. Ik hou er niet zo van als er compleet voor me wordt uitgestippeld wat ik wanneer moet eten en ga er dus een beetje creatief mee om. Dan maak ik weer eens wat uit week 4, dan weer uit week 8 en dan verzin ik zelf eens wat. Uitgangspunten blijven zo min mogelijk koffie en alcohol, zoveel mogelijk glutenvrij, zoveel mogelijk vegetarisch (in ieder geval de eerste 2 weken) en volledig suiker- en lactosevrij. Het boek is helemaal plantaardig en dus veganistisch maar ik ben ervan overtuigd dat af en toe (met mate) een stukje vlees, vis of een eitje echt geen kwaad kan. Dit ga ik dan ook niet volledig schrappen! Eiwitten en omega 3 vetten zijn, zeker in combinatie met sport, ook erg belangrijk.

Ik moet zeggen dat de eerste paar dagen me alleszins zijn mee gevallen! Het weinig koffie drinken vond ik nog het meest moeilijk. Met een kleintje die ons soms nog halve nachten wakker houd is een goede, sterke koffie ’s ochtends zo ongeveer essentieel geworden in mijn leven. Ik heb het weten te beperken tot maximaal 2 koffie ’s ochtends. Dinsdag is het zelfs bij 1 koffie gebleven! Het geen alcohol drinken vond ik niet moeilijk. Nou scheelt het ook dat ik op maandag ben begonnen, de hele week heb gewerkt en het nu ik deze blog schrijf pas vrijdag is. Het weekend moet nog beginnen! Volgende week horen jullie of het me gelukt is om zaterdag en zondag door te brengen zonder wijntjes 😉

Ik heb zoveel mogelijk glutenvrij gegeten en dit viel me ook mee. Er zijn genoeg alternatieven! Met quinoa, rijst, eieren en zoete aardappelen kun je eindeloos variëren. Voor de lunch zijn rijstwafels of een salade een goed alternatief voor brood (eieren trouwens ook). Het lactose- vrije deel vond ik op zich niet moeilijk, alleen de kaas vond ik moeilijk om te laten staan. Niet zozeer kaas op brood maar bijvoorbeeld geraspte kaas over een gezonde pizza of een veganistische lasagne weg laten, is wel moeilijk. Dat geeft toch een wat meer romige smaak! Ik had eigenlijk het minst moeite met vegetarisch eten. Ik wilde het toch minimaal 1 week volhouden om geen vlees en geen vis te eten en dit is goed gelukt. Wel merkte ik de eerste paar dagen dat ik wat slapper was en wat vaker hoofdpijn had. Waarschijnlijk door ijzer gebrek, maar dat heb ik gecompenseerd met veel groenten eten. Je lichaam went er vanzelf aan, en best snel ook! Dat geldt trouwens ook voor geen suiker eten, het is even 2 dagen afkicken (hoofdpijn!), maar daarna weet je niet beter. Ik vind dingen die te zoet zijn nu zelfs vies! Ook staan er in het boek echt genoeg recepten voor suikervrije tussendoortjes die ook écht lekker zijn. Ik heb de boeken van Rens Kroes hier ook grotendeels voor gebruikt.

Wat me het meeste is tegen gevallen deze eerste week is het geld wat je kwijt bent aan boodschappen. Het is natuurlijk een investering maar groenten in de supermarkt zijn duur en dingen als havermeel, chiazaad, kokosbloesemsuiker en dadels kosten nou eenmaal meer geld dan een kant- en- klare koek of een reep chocola. Voor de komende week ga ik me meer richten op goedkoop boodschappen doen. Zaterdag naar de markt en zondag naar de Lidl, want daar zijn de superfoods in de aanbieding!

Ook het preppen van de maaltijden en tussendoortjes kostte wat meer tijd dan dat ik normaal aan voedselvoorbereiding besteed. Op mijn vrije dagen (als Ylias overdag sliep) stond ik voornamelijk in de keuken om gezonde koekjes, pannekoeken, salades of smoothies te maken. Ook ’s avonds na het eten was ik in de keuken alweer bezig voor de volgende dag. Ik moet zeggen dat ondanks dat het meer tijd kost, het wel echt leuk is om te doen!

Ik ben in ieder geval super gemotiveerd! Eigenlijk nog meer dan voordat ik aan de challenge begon en merk vooral verschil in mijn energie niveau. Sterke haren, nagels en een stralende huid laten nog even op zich wachten maar dit komt waarschijnlijk wel als je wat langer bezig bent!

Hieronder deel ik nog een paar hoogtepunt- gerechtjes van afgelopen week;

 Lunch dag 1: rijstwafels met groente spread (doperwten/munt en bloemkool/paddestoelen van de AH, geen gekke toevoegingen), avocado, komkommer en alfalfa.

  Diner dag 2: my favorite! Zoete aardappel frietjes! Met broccoli en gewokte spinazie met knoflook en champignons

 Het ultieme tussendoortje! Koekjes van havermeel, chiazaad, notenpasta en kokosbloesemsuiker. Deze waren ZO lekker, zelfs mijn vriend is fan!

 Ontbijt dag 4: pannenkoekjes van amandelmelk, banaan, havermout en kaneel. Zelfs lekkerder dan ‘normale’ pannenkoeken! Met maple syrup als topping.

 Diner dag 5: spelt/volkorenpasta met zelfgemaakte pesto (zonder kaas!), rucola en cherrytomaatjes. Niet helemaal glutenvrij maar wel vol met vezels en superlekker!

Tot volgende week!
X Francien

Advertenties

Een gedachte over “We zijn begonnen! – Green Happiness deel 2

  1. Stoer, Francien, goed om zo bewust met je voedsel om te gaan. Ik volg je blogs met belangstelling, maar steek zelf vanavond toch maar de bbq aan….
    Groetjes, je pap

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s