MSC, ASC, Biologisch

Als je wil weten wat je koopt moet je meer weten over het keurmerk. Natuurlijk maakt een keurmerk een artikel meteen aantrekkelijker (“het zal wel goed zijn” ben ik in ieder geval geneigd te denken). Toch ligt hier meteen de valkuil, de marketing weet hier misbruik van te maken en niet alle keurmerken betekenen meteen dat een product geweldig is.

En voor als je volgende keer vis gaat kopen, hierbij de meest voorkomende keurmerken op een rij. Koop je vis bewust!

Keurmerken vis 

IMG_2189
Kabeljauw

MSC

 • Staat voor Marine Stewardship Council en is een onafhankelijk keurmerk voor duurzame visserij (zo min mogelijk schade aanrichten in de zee).
 • Het doel is vooral milieugericht en dat is positief.
 • Let wel op: het keurmerk houdt geen rekening met het welzijn van de vissen en zegt niets over in hoeverre het product een gezonde keus is.
Zalm

ASC

 • Staat voor Aquaculture Stewardship Council. Ook dit keurmerk is gericht op milieuvriendelijkheid. Denk daarbij aan: plantaardig voedsel voor de vissen, goede omstandigheden personeel (belangrijk want deze kwekerijen zitten vaak in Azie waar normale arbeidsomstandigheden niet vanzelfsprekend zijn) en verantwoordelijk omgaan met medicijnen zoals antibioticagebruik.
 • Ook dit is een onafhankelijke organisatie.
 • Ook deze zegt niets over het welzijn van de vissen, er wordt bijvoorbeeld geen rekening gehouden met slachtmethodes (wat een luguber woord trouwens!)

Screen Shot 2015-11-30 at 23.17.55

Biologisch

 • Deze houdt van alle keurmerken als enige rekening met het welzijn van de dieren, het slachten en de kwaliteit van de leefomstandigheden.
 • Het is een Europees en onafhankelijk keurmerk.


Safe Dolfijn

 • Dit keurmerk kwam ik tegen op een blikje tonijn en wordt uitgegeven voor de onafhankelijke milieuorganisatie Earth Island Institute. Er bestaan heel veel nepkeurmerken in deze trant en die zijn allemaal niet betrouwbaar! Die zijn vaak eigendom van de visserij zelf. Deze hierboven is de enige echte. Toch zijn er nog wel wat kanttekeningen;
 • Het gaat erom dat dolfijnen niet verstrikt raken in netten en dat is eigenlijk alleen relevant bij de geelvintonijnen aangezien die samen zwemmen met dolfijnen. De keurmerken worden voor de sier op bijna elk blikje neergezet waardoor je als consument al snel denkt: een keurmerk, dan zal het wel goed zijn.
 • Verder heeft het keurmerk ook nog eens weinig betekenis als het gaat om andere belangrijke zaken zoals overbevissing.

Conclusie

Als je een keurmerk op een product ziet ben je misschien geneigd te denken: oh, gezond, duurzaam en diervriendelijk! Helaas blijkt niets minder waar. Hoewel de MSC en ASC op zich goede onafhankelijke keurmerken zijn zeggen ze weer niets over diervriendelijkheid. Ben je ook voor diervriendelijk dan kun je beter voor biologisch kiezen.

Wees je bewust van wat bepaalde keurmerken nou eigenlijk zeggen en waar jij waarde aan hecht.

Liefs,

Maaike

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s