Check je etiket: E-621?

Nasi, kroketten, chips en cup-a-soup. Wat hebben deze producten gemeen? Ze bevatten allemaal het omstreden E-621, oftewel vetsin, mononatriumglutamaat, glutamaat, gelatine, glutamaatzuur, plantaardige gehydrogeneerde vetten, gehydrogeneerde eiwitten, calcium- of natriumcaseinaat, gistextract en monokaliumglutamaat. Veel benamingen voor hetzelfde E-nummer, waarom makkelijk doen als het ook moeilijk kan? Omdat fabrikanten liever niet willen dat jij hun producten gaat vermijden, logisch.

Ik zal je vertellen waarom het belangrijk is om alert te zijn en waarom je E-621 moet verminderen of zelfs beter kunt vermijden.

Wat zijn E-nummers?

E-nummers zijn toevoegingen aan voedingsproducten, goedgekeurd door de EU. Veel producten hebben E-nummers, waaronder citroenzuur en azijn. E-nummer zijn zeker niet per definitie slecht! Fabrikanten zijn verplicht om alle ingrediënten die toe zijn gevoegd los te vermelden, ook de natuurlijke ingrediënten. Check bijvoorbeeld maar eens de ingrediënten  van deze overheerlijke gezonde Magioni pizza.

Voor meer informatie over soorten E-nummers, lees dit handige artikel op de blog van FitwithMarit.

Het omstreden E-621

Wel wil ik jullie alert maken op het E-621, het omstreden E-nummer, in landen zoals Amerika en Nieuw Zeeland zijn er restaurants waar ‘no MSG here’ wordt aangegeven. E-621 is een smaakversterker en zorgt ervoor dat smaken, vooral in hartige producten, versterken waardoor je blijft dooreten. Altijd al benieuwd geweest waarom je een zak chips moet leegeten? E-621 is het antwoord! Bijwerken die je hierdoor kunt krijgen zijn hartkloppingen, slapeloosheid, hoofdpijn en astma.

IMG_9297Voorbeeld van een product waar E-621 inzit (heb hier lang naar moeten zoeken in mijn keuken dus een goed teken, ik heb veel pure producten in huis!)

Het is lastig om wetenschappelijk aan te tonen of een bepaald product of E-nummer schadelijk is, lees in mijn artikel over gezond eten terug waarom wetenschappelijk onderzoek naar voeding doen lastig is. Wat betreft E-621: het is niet wetenschappelijk aangetoond dat het slecht is, er is in ieder geval geen effect bij mensen gevonden. Wel is het mogelijk dat je er last van hebt en daarom is het omstreden. Ik ken zelf iemand die na elke Chinese maaltijd hartkloppingen kreeg en er geen last meer van heeft sinds hij E-621 volledig is gaan vermijden. Dus voel jij je slecht na een avondje Chinees eten, een zak chips of een kroket? Wellicht komt het door E-621!

Conclusie

In de tijd waarin wij leven is boodschappen doen een feestje: je kunt het zo gek niet bedenken of het is verkrijgbaar in de supermarkt. De keerzijde van onze voedingsrijkdom is dat er een behoorlijke industrie voor nodig is om alles te kunnen produceren. Ook word je in de supermarkt onbewust blootgesteld aan allerlei marketingmechanismen, zodat je zoveel mogelijk koopt (onderbewuste, watch yourselve). Het is belangrijk om alert te blijven; weet wat je eet dus weet wat je koopt!

En nog belangrijker: wees je bewust van de reactie van je lichaam op voeding. Ieder lichaam reageert anders en jij weet uiteindelijk het beste waar je je goed bij voelt!

Liefs,

Maaike

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s