Tips & Tricks op weg naar je gezonde lifestyle!

Iedereen kent het wel; je gaat snel vanuit je werk of studie even wat boodschappen doen en voor je het weet ben je de trotse eigenaar van gangpad 4. Hoe ontkom je hier nu aan? In dit artikel geeft Maaike Jansen, bekend van maaike_myhealth, antwoord op deze vraag en krijg je tips en tricks over gezonde boodschappen en voeding. 

Laat ik meteen met de deur in huis vallen: stel je voor, je hebt een drukke dag gehad en denkt ‘ik ga gelijk even boodschappen doen voor ik naar huis ga’. Op zich een top idee, maar hoe zorg je er nu voor dat je niet in de verleiding komt om het volledige chips-chocola-koekjes-taart-schap mee te nemen in je winkelmand? Maak je geen zorgen, hier een paar tips om je veilig de winkel door te loodsen!

Naamloos

Tip 1: zorg dat je een tussendoortje bij je hebt in de vorm van een gezonde snack zoals komkommer, tomaat of bijvoorbeeld een eiwitreep (deze zijn verkrijgbaar in diverse winkels en online bij o.a. Body&Fit Shop en XXL Nutrition). Eet je deze dan voor het boodschappen doen, dan heb je iets in je maag en word je niet getriggerd door een hongergevoel. Supermarkten doen namelijk al hard genoeg hun best om je enorm te verleiden (denk aan kleuren, geuren en natuurlijk wat je waarneemt), dus doe jezelf een lol en bescherm jezelf hiertegen!

Tip 2: discipline. Het klinkt vrij eenvoudig en je zult misschien denken ‘als ik dat kon dan had ik deze tips niet nodig’, maar geloof me; als je dit eenmaal onder de knie hebt wordt alles beter! Probeer jezelf op moeilijke momenten te dwingen te denken aan de reden waarom jij die gezonde boodschappen wilde halen. Er zijn een aantal vragen die je jezelf (desnoods in elk gangpad!) kunt stellen: ‘waarom wil ik dit ook alweer?’, ‘Wat is mijn doel?’ en ‘Wat is er nodig om dit doel te behalen?’. Op deze manier herinner je jezelf aan je doel en wordt het een stukje makkelijker om bewust de gezonde keuze te maken. Ik zeg expres niet ‘goede keuze’, want ik geloof niet in goede en slechte keuzes. Soms betekent de gezonde keuze namelijk ook gewoon dat frietje met lekker veel mayo! En wat je motivatie ook is; als je jouw persoonlijke doel voor ogen weet te houden, dan creëer je vanzelf de discipline die nodig is om dat pak koekjes te laten staan.

Tip 3: Portiecontrole en de 80/20 methode. Mocht je nu toch een keer zin hebben in dat chocolaatje of stukje kaas, dan is er echt geen enkele reden tot paniek. Sterker nog; neem lekker! Er is namelijk helemaal niets mis met af en toe iets lekkers, zolang je je doelen voor ogen houdt. Onthoud waarom je deze leefstijl wilt en dat dit iets is wat je langere tijd wil vasthouden. Doe je geen crashdieet, dan hoef je jezelf ook niet alles te ontzeggen. Wanneer je het 80/20 principe hanteert (80% gezonde voeding en 20% ‘snacken’), dan is alles onder controle.

image6 (3)

 Je kunt dus gerust lekker een glaasje bubbels nemen (20%) en dit weer in balans brengen met een stukje fruit (80%), proost!


‘Het was wel lekker makkelijk.’

Mijn eigen reis richting een gezonde leefstijl begon in december 2014, toen ik het roer volledig omgooide. Tot die tijd zat ik niet lekker in mijn vel en leefde ik nogal ongezond, het blijkt dat die twee vaak hand-in-hand gaan. Ik at soms wel 3 keer per week friet (waarbij ik dan niet naar dezelfde cafetaria ging, want ‘stel je voor dat ze je herkennen!’ Ja, ik weet het…) en ik nam in het weekend regelmatig een wijntje (of 3) in de kroeg. Nu moet ik ook bekennen dat ik mij wel bewust was van mijn ongezonde leefstijl, maar ik dit kennelijk nog niet beu genoeg was om er iets aan te doen. Ik denk dat je op een bepaald punt moet komen voor je veranderingen kunt aanbrengen in je patronen en voor mij was het op dat moment eigenlijk nog wel lekker makkelijk. En stiekem wilde ik ook helemaal niet weten wat de weegschaal zou aangeven.

Het roer om!
Mijn vriendin was op dat moment al veel bezig met gezonde voeding en sport en op die manier kwam ik er ook steeds meer mee in aanraking. Het intrigeerde mij hoe goed zij zich hierbij voelde! Haar leefstijl kreeg steeds meer mijn interesse en in december 2014 startte ik met Personal Body Plan. Allemaal leuk en aardig, maar dit hield ook in dat ik mijn startpunt moest doorgeven: mijn coach wilde weten hoe mijn leef- en eetpatroon eruit zag, wat mijn gewicht was en ik moest mijn allereerste foto’s maken. In mijn bikini en met mijn gezicht op standje ‘nee-ik-vind-dit-dus-niet-oke’ ging ik op de foto. Toen dit eenmaal achter de rug was ging ik vol goede moed aan de slag!

image6 (2)

Gezond leven betekent niet dat je altijd rijst met broccoli en kip eet! Sterker nog; je kunt heerlijke havermout pannenkoekjes eten!

Na een jaar vol vallen en opstaan, keihard zweten in de sportschool, eiwitshakes drinken tot ik erbij neerviel, spierpijn en eten volgens het IIFYM (If It Fits Your Macro’s) systeem, kon ik twee conclusies trekken:
1.              Mijn mentale progressie was enorm; en
2.              Mijn fysieke progressie was ver te zoeken.
Met name dit tweede was erg vreemd (en frustrerend), zeker omdat ik het roer zo drastisch om had gegooid. Ik deed alles wat nodig was en toch veranderde mijn lichaam maar nauwelijks en was ik na dat jaar maar 4 kilo kwijt. Voor mij lichtelijk reden tot paniek, want wat moest ik nu nog doen om mijn doel te bereiken?! Ik had gaandeweg een doel voor mezelf geformuleerd; bikini fit, en langzaam aan zag ik mijn doel in rook opgaan.

Ziekte van Hashimoto
Na veel zoeken was eindelijk het antwoord daar: mijn schildklier werkte niet, wat het voor mijn lichaam bijna onmogelijk maakte om af te vallen. Volgens de huisarts was het alleen maar goed dat ik een jaar van gezonde voeding en sport achter de rug had, anders had ik zomaar 20 kilo zwaarder kunnen zijn. Dit veranderde de zaak; ik hoefde me niet meer boos te maken of te twijfelen aan mijn inzet, ik kon er namelijk niets aan doen. Ik heb de ziekte van Hashimoto!
Na verloop van tijd merkte ik duidelijk dat mijn lichaam goed reageerde op de medicatie. Door nu elke ochtend 2 kleine pilletjes in te nemen wordt mijn schildklier hormoon kunstmatig toegevoegd en heb ik (nagenoeg) geen klachten meer. Eindelijk zou ik kunnen afvallen!

Gezond, en nu?
Goed, ik was nu weer gezond en kon er weer vol frisse moed tegenaan. Mijn Personal Body Plan was inmiddels afgelopen en ik ging me oriënteren welke weg ik wilde inslaan. Zo kwam ik terecht Health Advies Breda en coach Zwier, die mij vanaf dag 1 een goed gevoel gaf. Wij wonen in Breda en zijn winkel vol supplementen bevindt zich midden in de stad. Het was daardoor eenvoudig om een keer langs te gaan en te kijken of hij iets voor me kon betekenen. Met knikkende knieën, maar gesterkt door de aanwezigheid van mijn vriendin, ging ik naar binnen. Het was nogal een ding, omdat ik me na het jaar ploeteren nogal kwetsbaar voelde. Ook was ik het vertrouwen in mijn lichaam een beetje kwijt en ik wist niet goed waar ik moest beginnen. Gelukkig voelde ik me meteen op mijn gemak en een overvloed aan kennis kwam me tegemoet terwijl ik mijn verhaal deed. Zwier was bekend met schildklier problemen en zou mijn voedings- en trainingsschema zo maken dat dit hierop aansloot. Overweldigd door zijn kennis en positieve vibe ging ik weer naar buiten en kon ik alleen nog maar denken: ik ben gewoon goed zoals ik ben en hij gaat me helpen mijn doelen te behalen!

We zijn inmiddels een maand bezig en mijn vetpercentage is al met 6% gezakt. Ook mentaal groei ik enorm doordat ik mijn lichaam steeds beter leer kennen. Zo weet ik nu bijvoorbeeld dat mijn lichaam nogal heftig reageert op koolhydraten, ik houd daarmee meer vocht vast dan ‘normaal’, wat betekent dat ik mijn koolhydraatinname moet matigen en doseren over de dag. Ik vind het erg leuk om gaandeweg te leren en ik begrijp nu eindelijk écht wat bedoeld wordt met ‘doe wat werkt voor jou’.

image5 (2)

Laat me je geruststellen: iedereen die een gezonde levensstijl ambieert komt zichzelf meermaals tegen en dat zal ook altijd zo blijven. Niemand is perfect en dat hoeft ook niet. Het belangrijkste is dat je gelukkig bent en als dat betekent dat je op zaterdagavond lekker een wijntje met een stukje kaas neemt, dan is dat meer dan prima. Zolang je jouw doel voor ogen houdt en je zorgt voor een goede balans is er niets wat je nog tegenhoudt!

Mocht je vragen hebben of nog even willen verder praten, dan kun je me altijd een bericht sturen. Je kunt me op Instagram vinden via @maaike_myhealth en dan zal ik zo snel mogelijk reageren!

Liefs,
Maaike

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s