Help! Ik wil gezond eten!

Loop jij ook weleens dwalend door de supermarkt? Welk product is tegenwoordig nog gezond? Als je je wekelijkse boodschappen zou aanpassen aan de wisselende adviezen die je her en der krijgt zou je elke keer met andere producten thuiskomen. De ene keer krijg je kanker van kaneel, dan is vlees weer verboden terrein en dan opeens blijkt dat je wel 7 eieren per week mag eten terwijl jij je altijd braaf aan die 2 per week hield. Lekker dan, over tien jaar blijkt vast weer het tegendeel en heb je dit niet voor niets gedaan 😉

IMG_4299
Zien wij er even gezond en vitaal uit met onze slowjuice drankjes!

Waarom vind ik gezond eten belangrijk?

Ik vind gezond eten belangrijk. Waarom eigenlijk? Ik wil me fit voelen, zowel lichamelijk als mentaal, er leuk uitzien en vooral lang en gelukkig leven. Gezond eten zorgt voor een goede gezondheid en je gezondheid is belangrijk. Je gezondheid hangt weer samen met andere dingen die je in je leven doet.

Als ik ongezond zou eten dan…

…zou ik de hele dag junkfood eten, koffie drinken (okay, dit doe ik trouwens wel echt veel), frisdrank drinken en vlees eten (dit laatste  ehh, stel…) dan zou ik me heel verrot, dik, vies en lelijk voelen. Dan zou ik vervolgens onzeker zijn in mijn werk, falen, sporten kansloos vinden en al helemaal geen zin hebben om nog een blog te typen. Met andere woorden, ik zou in een negatief spiraal belandden en mijn leven zou shittie zijn.

Het negatieve vs het positieve spiraal

Ik krijg nu meteen flashbacks naar mijn studie Psychologie waar ik een keer hele wetenschappelijke artikelen over negative and positive spirals moest lezen en ik deze artikelen had samengevat met 1 zin:  positief spiraal is dat alles op verschillende vlakken goed gaat en negatief spiraal is gewoon dat alles negatief is. Precies zoals het verhaal hierboven beschreven staat over ongezond eten. Voor zoiets simpels heb je trouwens geen wetenschappelijk onderzoek nodig (maar ach, wetenschappers hebben soms ook geen inspiratie, het zijn ook mensen).

Onderzoek doen naar gezond eten

Waar je wel wetenschappelijk onderzoek voor nodig hebt is het effect van eten op gezondheid. Iedereen kan wel wat roepen, wat is nou waar?

Het is best lastig om het daadwerkelijke effect van voeding op je gezondheid te onderzoeken. Als je de lange termijn effecten wil onderzoeken moet je proefpersonen lange tijd volgen. Daarnaast kan je iemand niet op 1 dieet zetten om bepaalde effecten te onderzoeken. Tenslotte moet je heel veel mensen (minstens 5000-10.000) volgen om een effect te vinden. Stel je verwacht dat een bepaald zoetmiddel tot een bepaalde ziekte zal leiden dan kan dit jaren duren (zeg: 10 jaar) en dan moet je ook nog hopen dat genoeg mensen de ziekte krijgen zodat je een verband kunt aantonen.

Als je een keer iets in een krant of tijdschrift leest over ongezond eten moet je je eigenlijk afvragen: hee, is dit eigenlijk wel wetenschappelijk onderzocht? Gecompliceerd verhaal dus, we hebben geen tijd om alles in ons leven te achterhalen. En als je alles wil achterhalen krijg je wellicht stress en stress is ook slecht dus ongezond!

Wat nu?

Gezond eten is in mijn optiek voor een groot deel logisch en gevarieerd denken. Ik wil niet direct in cliché ’s praten maar: alles met mate, dan kan het nooit zoveel kwaad.

Logisch nadenken dus…Om af te sluiten ga ik jullie daarom een paar tips vinden die volgens mij logisch zijn. Misschien zijn ze dat, misschien ook niet en misschien komt er over 10 jaar wel uit dat ik leugens heb verspreid. Wie weet, maar voor nu wellicht handig!

  • Zoetstoffen en andere gemanipuleerde dingen kunnen nooit goed zijn.  Van aspartaam is dat redelijk onderzocht en ik kan me niet voorstellen dat andere zoetstoffen per se beter zijn, ik neem nooit light producten (waarom zou je dat ook doen als er een betere variant van bestaat, de niet-light versie?)
  • Producten in de zo puur mogelijke vorm zijn meestal goed: avocado’s, fruit, groenten, zilvervliesrijst, volkorenpasta, noten en peulvruchten.
  • Gezonde vetten hoef je niet te mijden. Ik neem olijfolie en roomboter op brood, lekker in combinatie met tomaat en komkommer of avocado en hummus. Uiteraard met mate, van teveel vet word je dik en dik is slecht (logisch allemaal, het leven is echt niet zo ingewikkeld als het lijkt).
  • Zo min mogelijke witte producten zoals witte suiker, wit brood, witte pasta, witte rijst nemen. Deze zijn zodanig bewerkt dat er weinig voedingsstoffen meer inzitten. Kies voor de bruine, volle, echte variant, dan krijg je de meeste voedzame dingen binnen.
  • Sausjes en andere bewerkte producten zitten vaak vol slechte dingen, zoveel mogelijk beperken of zelf maken! Ik hou erg van mayonaise en daarvan heb ik er een gevonden die weinig toevoegingen heeft, namelijk die van AH Excelente. En als je dan een keer in de snackbar bent en je krijgt er van die lekkere verzadigde ongezonde mayo bij, geniet ervan, we will survive.
  • Melk is iets wat we natuurlijk gezien niet zouden moeten drinken als volwassene. Maar, houd je net als ik zoveel van een cappuccino gemaakt van volle melk? Vergeet dan even dat dit niet helemaal natuurlijk is maar besef wel dat je er geen 20 op een dag moet drinken want dan krijg je alsnog veel melk binnen. Er zijn ook alternatieven zoals amandelmelk en soyamelk.
  • Een aantal producten zoals patat van de snackbar, loempia’s, kaassoufflés, sushi en kapsalon zijn niet bepaald goed. Af en toe is prima, enjoy!
  • Word jij misselijk van iets (ik bijv. van kaas) dan moet je dit misschien gewoon niet eten (ik eet dus ook geen kaas). Wist je dat sommige lactose intolerante baby’s, waarschijnlijk als gevolg hun allergie/intolerantie, slecht eten? Automatische oorzaak-gevolg reactie van het lichaam, heel logisch. Want ook zo cliché en zo waar is toch echt: luister naar je lichaam!

Leestip

Dat was dan mijn logica. Weet jij wat gezond eten is? Om op die vraag voor jezelf een antwoord te vinden raad ik je aan de Quest Extra te kopen (uitgave januari 2016). Deze staat vol wetenschappelijke weetjes over eten zoals over hoe giftig een courgette kan zijn en of jij iemand kunt uitleggen wat het verschil tussen spelt en volkoren is. Lezen dus!

Quest Extra: Weet jij wat gezond eten is?

Liefs,

Maaike

Advertenties

3 gedachtes over “Help! Ik wil gezond eten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s