UTZ, Biologisch, EKO

In het stenen tijdperk wisten mensen precies wat ze aten, ze vingen een beest en aten die op (vrije uitloop! biologisch! antibioticavrij! etc.!). Tegenwoordig moeten we onszelf een weg door de supermarkt banen en aan de hand van de informatie op het etiket uitzoeken: wat zit erin, waar komt dit product vandaan en hoe is het geproduceerd? Boodschappen doen, het is niet zomaar wat, daar zullen onze voorouders nog van opkijken…

UTZ Certified

IMG_2199
To be or not to be: is deze chocolade fairtrade?
 • Keurmerk voor koffie, chocola en thee. Beter voor het milieu (minder bestrijdingsmiddelen) en de mensen (goede arbeidsomstandigheden zoals een eerlijk loon) en je moet kunnen traceren waar het product vandaan komt.
 • Internationaal keurmerk.
 • Kleine en grote boeren doen mee. Bedrijven die mee doen moeten wel een soort premie voor duurzaamheid betalen. Het is ooit vanuit het bedrijfsleven ontstaan maar de controle wordt wel gedaan door een geaccrediteerde organisatie dus onafhankelijk.
 • Let op: het keurmerk geldt op onderstaande foto alleen voor de cacao van de hagelslag. De hagelslag in zijn geheel kan geen fairtrade achtig keurmerk krijgen want de suiker is niet in het land van de cacao gemaakt (en hagelslag maken met rietsuiker uit het verre land is lastig, meestal zit er bietsuiker in hagelslag en dat wordt in Nederland geproduceerd).
 • Verder nog over cacao: volgens het UTZ keurmerk mag er wel massabalans plaatsvinden: eerlijke en oneerlijke cacao wordt in de fabriek in 1 machine gegooid. Dit doen ze om meer te produceren. Als alle niet-fairtrade -cacao in 1 pak hagelslag terecht komt kan het dus zijn dat er geen enkele eerlijke cacao in zit maar dat het wel het keurmerk krijgt… best dubieus.

Het biologisch keurmerk

img_3017
Biologisch uit Italie
 • Deze honing komt uit Italie en heeft het biologische keurmerk die je ook vaak in Nederland tegenkomt, vooral nu biologische producten populairder worden. Het is dan ook een Europees keurmerk die aan Europese richtlijnen voor biologische landbouw moet voldoen.
 • Het is verplicht om dit keurmerk te vermelden op biologische producten. Veel landen hebben naast het verplichte logo nog een eigen biologisch logo.
 • Eisen keurmerk: moet voor 95% biologisch zijn, er mogen geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt worden, duidelijkheid waar het vandaag komt en bij dierenproducten moet rekening gehouden zijn met het welzijn.

Vegetarisch keurmerk (dat groene logo met die V erin)

img_3019
Naast de V van de fabrikant heeft deze gelukkig ook nog een echt keurmerk: het biologische keurmerk!
 • Nepkeurmerk, is gewoon van de fabrikant…ben ik daar al die tijd in getrapt…!
 • Wel/niet vegetarisch? Een logo van de fabrikant waarbij geen onafhankelijke controle heeft plaatsgevonden. Wanneer een product het echte Europese keurmerk krijgt zijn de regels strenger, zie hierover meer op deze website.

Het EKO-keurmerkimg_3018

 • Dit keurmerk staat ook voor biologisch, zie het Europese biologische keurmerk hierboven voor de inhoud van biologisch. Ze moeten namelijk sowieso aan de Europse eisen voldoen als ze zichzelf ‘biologisch’ noemen.
 • Het EKO-keurmerk stelt nog iets meer eisen m.b.t. duurzaamheid, ze kijken bijvoorbeeld ook naar verpakkingen en energieverbruik. Je kunt het zien als een aanvulling op het Europese biologische keurmerk.
 • Het EKO-keurmerk wordt gecontroleerd door een onafhankelijke organisatie genaamd Skal.

Conclusie

We mogen blij zijn dat we niet meer hoeven te jagen en dat we zo een supermarkt kunnen inlopen waar een paradijs aan lekkere producten te krijgen is. Maar…daarbij lijkt het me in ieder geval een goed idee om (in grote lijnen) stil te staan bij wat je koopt.

Liefs,

Maaike

Advertenties

4 gedachtes over “UTZ, Biologisch, EKO

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s