Eieren

Wij hadden vroeger kippen en ze scharrelden rond in de tuin. Onze favo kip Kate (vernoemd naar een vriendin van mij uit Engeland) zat bij ons als wij buiten koffie aan het drinken waren. Een goed leven hadden onze kippen! Ik moet eerlijk bekennen dat ik mijn hele leven al scharreleieren koop met het idee “ze mogen scharrelen dus het zal wel goed zijn”. Helaas is het leven niet altijd zo simpel, al helemaal niet als het om de voedingsindustrie gaat.

Aan de hand van de keurmerken op de eierdoos kan je bepalen wat voor leven de kippen daadwerkelijk hebben en dat ga ik toelichten.

De controle van de eieren en keurmerken wordt tegenwoordig gedaan door het Nederlandse Controle Autoriteit Eieren (NCAE); valt onder de overkoepelende organisatie het Centraal Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel (COKZ) en dit is een onafhankelijke instantie dus wat dat betreft zijn de keurmerken betrouwbaar.

Code op het ei

Op elk ei staat een code waar je al heel wat aan kunt opmaken:

 • Het eerste cijfer: geeft aan wat voor soort ei het is
  • 0= biologisch
  • 1= vrije uitloop
  • 2= scharrel
  • 3= kooi/legbatterij
 • De letters geven aan in welk land het ei is gelegd.
 • De laatste cijfers gaan over de boerderij waar het ei vandaan komt, daar heb je als consument verder weinig aan.

0= biologische eieren

IMG_2195

 • De kippen hebben ruimte, kunnen naar buiten, snavels worden niet afgebrand en ze krijgen minder medicatie (antibiotica). Daarnaast krijgen ze biologisch voer.
 • Biologisch keurmerk: onafhankelijk keurmerk, de eieren moeten voldoen aan zowel dierenwelzijn als milieu eisen. Dit keurmerk is van de EU en is betrouwbaar en wordt in Nederland via de organisatie Skal gedaan. Het keuren moet door deskundige controleurs gedaan worden (accreditatie) dus is betrouwbaar.
 • Beter Leven Keurmerk met 3 sterren. Onafhankelijk keurmerk, wordt gegeven door de Dierenbescherming, hoe meer sterren hoe beter. Op de eierdozen hierboven zie je 3 sterren dus de kippen hebben een goed leven!

1= vrije-uitloop

IMG_2193

 • Meer ruimte dan bij scharrelkippen en de kippen hebben de optie om naar buiten te gaan (minimaal 4m² per kip, toe maar…)
 • Snavel wordt een beetje geslepen of afgebrand
 • Keurmerk Beter Leven: als er twee sterren staan kan het ermee door, niet perfect maar ze hebben een relatief goed leven.
 • Als kippen alleen maar plantaardig voedsel krijgen mogen de eieren ook nog graseieren worden genoemd en daar heb je het graskeurmerk voor, die kon ik niet vinden in de supermarkt.

2= scharreleieren

  

 • Integraal Keten Beheer (IKB): dit logo staat voor scharrelei. Het logo wordt vanuit een onafhankelijke organisatie d.m.v. controleurs. Stelt geen eisen aan dierenwelzijn en milieu, wel aan de stallen, het voer en hygiëne.
 • CPE Controle Scharrelei: CPE was de organisatie die voor 2012 de controles deed, ondertussen is dit in handen van het COKZ (zie hierboven) dus dit keurmerkplaatje bestaat niet meer, je ziet het alleen nog wel vaak terug op verpakkingen.
 • Kippen kunnen rondlopen in schuren met strooisel, daglicht, legnesten en van die stokken waar ze op kunnen zitten.
 • Op 1m² mogen max. negen kippen leven.
 • Nadeel dierenwelzijn: dieren komen niet naar buiten en er zijn verder geen eisen wat het milieu betreft en snavels worden nog steeds afgeknipt of afgebrand. Scharreleieren hebben vaak geen beter leven keurmerk.

3= kooi-eieren

Gelukkig is de meest erge vorm wat dierenwelzijn betreft, de legbatterij, sinds 2012 verboden. Er is nu wel zoiets als een koloniehuisvesting, een tussenweg tussen de ouderwetse legbatterij en de scharrel. Deze eieren worden gebruikt om in producten te verwerken. Tegenwoordig zie je wel steeds vaker op verpakkingen staan: met scharreleieren bewerkt! Dus dat gaat ook de goede kant op.

Ga je volgende keer eieren kopen, wees bewust van wat je koopt! Ik ga voortaan voor de biologische eieren, dan hebben ze bijna net zo’n goed leven als Kate van der Kaaij gehad en kan ik met een nostalgisch gevoel een omelet eten 😉

Liefs,

Maaike

 

 

 

Advertenties

2 gedachtes over “Eieren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s