Kies bewust – de vinkjes

In de Linda stond ooit een column van Sylvia Witteman over de vinkjes: gezondere keuze en kies bewust. Ik had altijd al twijfels aangezien ik dit vinkje op de meest ongezonde producten tegenkwam. De column van Sylvia maakte mij bewust hoe niet bewust je eigenlijk bent als je de logo’s ‘gezondere keus’ en ‘kies bewust’ blindelings vertrouwt.

Een van de logo’s van Stichting Ik Kies Bewust

Hoe zit het nou precies?

Neem frisdrank light. Je hebt dus een stichting: kies bewust, deze stichting is in handen van bedrijven als Unilever (!) en de stichting wordt ondersteund door het voedingscentrum. Vanuit deze organisatie beoordelen ze aan de hand van een aantal criteria of iets gezond is, daarbij kijken ze naar o.a. de energiewaarde en hoeveelheid suiker. Door zoetstoffen hebben hebben lightdranken minder suiker en dus zegt deze stichting: check, ✓, gezond!

Psychologische achtergrondinformatie

Tijdens mijn studie Psychologie hebben we uitgebreid les gehad over de werking en invloed van voeding op je lichaam. Uit een onderzoek met ratten (ook dit onderzoek kan ik niet terugvinden, heb mijn laptop opgeschoond toen ik afgestudeerd was…) bleek het volgende: ze gaven de ene groep ratten cola light en de andere groep ratten gewone cola. De ratten die cola light kregen werden dikker omdat hun bloedsuikerspiegel door die zoetstoffen zo ging schommelen dat ze daarna alleen maar meer honger kregen (arme ratten). Producten kopen met light erin is dus niet gezond en kan je al helemaal geen bewuste keuze noemen.

Andere keurmerken

Het is denk ik wel duidelijk, bewust is niet altijd goed. Naast dit logo kom ik tegenwoordig op bijna elk product wel een of ander keurmerk tegen. Tijd om research naar al die keurmerken te doen, ze klinken allemaal goed maar, wat betekenen ze nou eigenlijk?

Zie hiervoor de artikelen over de keurmerken van vis, eieren en biologisch.

Wees bewust!

Liefs,

Maaike

 

 

Advertenties

4 gedachtes over “Kies bewust – de vinkjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s