Boodschappen, bitte!

Naast dat wij (Sarah en Maaike) samen studeerden, werken, hardlopen en bloggen besloten wij ook nog eens om samen een weekendje weg te gaan. Gewoon, omdat het kan. Op bezoek bij vriendin Henrike uit Duitsland. Henrike waarschuwde ons van tevoren dat haar vakantiehuisje in een verlaten dorp staat. We zouden ons hooguit op een bezoekje aan de supermarkt kunnen verheugen, dus ja, dat deden we dan maar! Niets bleek minder waar want het was een super de luxe huisje met sauna, je kon er goed fietsen in de buurt en vis eten aan de kust (genoeg te doen dus). Afijn, we bezochten ook de supermarkt Combi.

Wat moet je AB-SO-LUUT kopen als je in Duitsland bent? En wat eten Duitsers nog meer?Vandaag nemen wij je mee naar de Duitse supermarkt!

Laten we beginnen met het ontbijt. In Duitsland is het brood goed, maar dan ook echt heel goed. Henrike, Duitser in hart en nieren, haat Nederlands brood. Dit moest ik (Maaike) altijd aanhoren als wij vroeger als studenten samen boodschappen gingen doen bij de Albert Heijn. Voor het ontbijt hadden wij dan ook verse broodjes, groene en rode smoothies en een soort roggebrood met pitten. Roggebrood heb je ook in alle soorten en maten.

IMG_1936

Na het ontbijt gaan we op pad met de fiets. Voordat we gaan halen we een mand vol eten voor onderweg. We gaan een wereldreis maken, ehh, we gaan 7 km fietsen…

IMG_1943.JPG

Wat een keus aan noten en gedroogd fruit! Dit is nog niet eens alles, ze hadden hier een hele lange rij van (de foto dekt slechts een klein gedeelte).

IMG_1945

Na de notenafdeling stonden we opeens oog in oog met de chocolade afdeling: LINDT EVERYWHERE! Het scheelt dat we net ontbeten hadden, konden we ons nog een beetje inhouden. Gezond boodschappen doen maken ze je hier wel erg moeilijk. Na een korte blik op de boodschappenkarretjes van de Duitsers om ons heen werd duidelijk: men is hier niet bezig met ‘gezond en suikervrij eten’. Rens Kroes is hier nog niet doorgebroken!

IMG_1944

Heel veel keuze aan verse broodjes zoals je op deze foto kunt zien. Onze favoriet: de bretzel. Hmmm…

IMG_1946

Het aanbod van vis is groot, veel gerookte zalm onder andere. We zitten dicht bij de kust dus op zich logisch dat er veel vis te koop is. Later in het vissersdorpje eten we een bord vol vis, onder andere matjesvis, dat blijkt typisch voor deze regio. Een soort haring maar dan anders, aldus Henrike.

IMG_1948

Zooooo, dit is even schrikken! Duitsers staan bekend om bratwurst maar met bockwurst kunnen ze er ook wat van. Ach, elke cultuur zijn ding. Ondanks dat ik (Maaike) een soort vegetarier ben ben ik wel wat gewend.

IMG_1953

Naast chocola is er ook aan snoep geen gebrek …Henrike’s favoriete afdeling dus fotowaardig.

IMG_1954

Ohhh, er is nog meer…

IMG_1957.JPG

Duitslandse supermarkten staan erom bekend: heel veel en goedkope drank. Ooit van wodka met marshmallowsmaak gehoord? Ze hebben daarnaast een breed assortiment van gluhwein, perfect voor deze tijd van het jaar. Als je drank wil inslaan moet je zeker even een bezoekje brengen aan een Duitse supermarkt.

IMG_1958

Veel mineraalwater. Wij dronken vaak gewoon het water uit de kraan (dat kan in Duitsland) maar blijkbaar hechten mensen hier toch waarde aan water uit een fles. Henrike weet niet waarom, ze wil zelf het liefst ook water uit een fles drinken…zal wel een gewoonte zijn.

IMG_2021

Na onze safari door de supermarkt crossen we de hele dag op de fiets Ostfriesland door. Tussendoor warmen we op in verschillende cafe’s en restaurant: koffie, lunch…Er is lekker eten genoeg in Duitsland! Op de fiets terug naar het dorp brainstormen we alvast over wat we willen kopen in de supermarkt.

IMG_2091

En…..dit is het resultaat van onze boodschappen. Welke boodschappen heb je nodig om dit op tafel te zetten?

  • Pompoen, een zak wortels en room voor de soep
  • Paneermeel, ei, courgette en aubergine voor de gefrituurde groenten (olijfolie en kruiden lagen al in het huis).
  • Komkommer, selderij en aioli voor de dip

IMG_2010

En hoe kan het ook anders als je met een lege maag nog een keer langs die chocolade afdeling moet lopen. Na het eten nemen we eerst een sauna en daarna ploffen we neer op de bank met gluhwein en Lindt. Op zoek naar een origineel toetje? Deze combi vonden wij alledrie erg geslaagd.

Liebe grüsse, gewoon weer uit Rotterdam!

Maaike & Sarah

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s