Producttest: Belgische mayonaise

Als wij vroeger in België waren aten we altijd van die lekkere dikke Vlaamse frieten. De mayonaise die er dan bij zat was altijd even schrikken: iel, zuuuuur!

Op mijn 18e verhuisde ik voor twee jaar naar Zaragoza en daar leerde ik een hele nieuwe mayo kennen: de home-made mayonaise. Het was de specialiteit van mijn hostvader Santiago (het was trouwens ook het enige wat hij in de keuken kon).

Het recept

 • 1 ei
 • 1 kopje zonnebloem olie
 • knoflook/mosterd/azijn naar keuze
 • peper en zout naar keuze
 • werkwijze: dat plastic ding waar je in kan staafmixen nat maken van de binnenkant met water, alles erin doen, staafmixer tot de bodem, aanzetten, langzaam omhoog komen met de mixer (simpeler kan niet!)

Ik ging een nieuw soort mayonaise waarderen, namelijk mayonaise zonder suiker. Toen ik terugkwam in Nederland besefte ik hoe bizar veel suiker ik in mijn leven had binnengekregen door het eten van sauzen waaronder mayonaise. Best zonde. 

Als je je lichaam laat wennen aan minder suiker dan ga je vanzelf die zure mayonaise uit België waarderen! Want die hebben in principe geen suiker…

 

 

Mayonaise kan je het best zelf maken. Maar soms is het makkelijker om het in de supermarkt te halen. Mijn grote vriendin Nella uit Zaragoza (die veel van zoet houdt), haar vriend Ben (die heel gezond eet) en ik (ik heb mezelf aangeleerd om minder suiker te eten) hebben een paar mayonaises getest.

Van hot naar not:

 1. Ambachtelijke mayonaise excellente AH. Prijs per kg 5.54
  • Romig, stevig van structuur, lekkere nasmaak, beetje zoutig en kruidig.
  • Geen onnodige toevoegingen.
  • In­gre­di­ën­ten: 78% plant­aar­di­ge olie, 9% ge­zou­ten schar­rel­ei­geel, wa­ter, mos­terd, azijn, na­tuur­lijk pe­pe­ra­ro­ma, an­ti­oxi­dant (ro­ze­ma­rijnex­tract).
  • Zit in een leuke weckpot, die kan je als de mayonaise op is nog gebruiken voor andere dingen, zoals havermout!
 2. AH Belgische mayonaise. Prijs per kg 2.75
  • Romig, stevig, weinig verschil met de Excellente variant. De nasmaak is wat vlakker. Verder ook een lekkere mayonaise, niet te zuur.
  • In­gre­di­ën­ten: 78% raap­zaad­olie, 9% vrije uit­loop­eigeel, na­tuur­azijn, wa­ter, mos­terd, azijn, zout, spe­ce­rij­en, kur­ku­ma, an­ti­oxi­dant (ro­ze­ma­rijnex­tract), pe­per.
 3. Belgische mayonaise Aldi. Prijs per kg 2.22
  • Deze is veel dunner en wateriger. Heeft een zure nasmaak, waarschijnlijk door de citroen die erin zit. Daarnaast zit hier meer azijn in dan in de twee hierboven. De smaak is niet super fout maar het lijkt meer alsof ze door een combinatie van ingredienten de smaak van een Belgische mayonaise hebben nagedaan.
  • Minder % ei waardoor die minder stevig is, lijkt er op dat het meer verdund is. Zit ook suiker in, zou niet nodig hoeven zijn! Let dus goed op of ze er suikers in doen, dat komt zelfs bij de zuurdere varianten voor
  • In­gre­di­ën­ten: 78% raap­zaad­olie, azijn, 7,5% scharrel­eigeel, mosterd, wa­ter, mos­terd, zout, citroensap (1%), suiker, verdikkingsmiddel (guarpitmeel), specerijen, aroma

Conclusie

Als je zoete mayonaise gewend is het sowieso even omschakelen als je voor een Belgische/suikervrije variant gaat, zo vond Nella de smaak in eerste instantie niet zo geslaagd. Maar wil je ook voor eens en altijd mayonaise zonder suiker gaan eten? Haast je naar de supermarkt en haal een lekkere Excellente of Belgische mayonaise (en dan dus niet die nr3 van de Aldi!).

Heerlijk in combinatie met thuisgemaakte patat of zoete aardappelfriet (verse voorgesneden variant te koop bij de Hema). Ook lekker door een salade of om zelf een tonijn- of eiersalade mee te maken ❤

Liefs,

Maaike

 

Advertenties

5 gedachtes over “Producttest: Belgische mayonaise

 1. Voor sommige producten vind ik het best lastig om een alternatief te vinden, waaronder de mayo en ketchup. Nu gebruiken we dat nauwelijks, maar als, dan is een suikervrij/-arm alternatief toch wel prettig.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s