Hoe een weddenschap mij vegetariër maakte

Op de basisschool kregen we les over de bio-industrie, factory farming, dieren worden zo effectief mogelijk gebruikt om er vlees van te maken. Lees: dierenmishandeling. Ik wilde toen meteen vegetariër worden alleen ik hield erg veel van vlees, vooral van boomstammen met veel jus. De doorslag was een weddenschap met mijn broer, als ik het een maand zou volhouden kreeg ik 1 gulden, want “je houdt dat toch niet vol” (we vonden een gulden veel).

Jaren voordat mijn broer en ik een weddenschap afsloten; ik wilde duidelijk al anderen stimuleren om ‘groen’ te eten! 😉

Ik werd gematst: de spaghettisaus had gehakt, vlees in andere gerechten mocht ik volgens de weddenschapregels ook en bij elke maaltijd een vleesvervanger naar keuze. Ook stonden mijn ouders erop dat ik vis zou blijven eten en dat deed ik, vissticks gingen er prima in! Dat was best vol te houden, ik won een gulden. Ook kreeg ik daadwerkelijk steeds minder zin in vlees. Sterker nog, na een maand dacht ik, ik word echt vegetariër!

Oude foto: met mijn vleesetende en vega zusje
Oude foto: met mijn vleesetende en een van de vega zusje

Sindsdien was ik dus vegetariër maar eigenlijk pescotariër omdat ik wel vis, ei en zuivel eet… Maar okay, ik vind pescotariër een beetje een stom woord en voor het gemak noem ik mezelf altijd een “vegetariër die wel vis eet” (waarmee je wel de standaard reactie uitlokt: “waarom, vissen zijn toch ook dieren?!” heb ik geen goede reden voor zal ik eerlijk bekennen)

Het niet eten van vlees verliep soepel, op een paar momenten in mijn leven na. Ik woonde van mijn 18e tot 20e bij een Spaans gezin in Zaragoza, waar altijd een grote ham, oftewel een varkenspoot, in de keuken stond. De eerste weken kon ik geen hap door mijn keel krijgen als ik daar teveel naar keek. Daarnaast begrepen Spanjaarden mij niet: Vegetariano?! Loca! Anorexia! Necesitas proteínas! Ik kreeg overigens, heel lief, ter vervanging elke dag verse vis (vleesvervangers hebben ze daar niet echt) en daar ben ik ze dankbaar voor want in Spanje heb ik vis met graatjes en gamba’s leren eten!

Hier woonde ik: achter elke deur schuilt een ham
Het appartementencomplex waar ik woonde, achter elke deur schuilt een varkenspoot…

Ook tijdens beide zwangerschappen werd het lastig: bitterballen, waar? hier, nu! Mijn vriend sprong stiekem een gat in de lucht en maakte thuis de lekkerste gehaktballen met veel kruiden en mayonaise en wraps met kip, sla en saus. Dit konden ik en zijn ongeboren kind toch niet weerstaan ;-). Dus daar ging ik, hier en daar een hap vlees.

I
Weekend Noordwijk 2014, hoogzwanger en hongerig, where’s the meat?!

Maar na mijn zwangerschappen kwam mijn oude eetpatroon weer terug, zonder vlees. Net als dat je je boodschappenpatroon kunt aanpassen, kan je ook je (vlees)eetpatroon aanpassen. Ik mis vlees niet en eet in plaats daarvan veel peulvruchten, mozzarella, zalm, ei, kabeljauw en feta. Doordat ik als kind mijn gewoontes stap voor stap heb aangepast (eerst een maand minder vlees, toen helemaal geen vlees) ben ik automatisch gaan denken aan eten zonder vlees te missen. Tegenwoordig kom ik veel lekkere vega recepten tegen op Wakker Dier.

Kroketten, sounds good!

Nu eet ik niet zo vaak vleesvervangers maar kwam ik pas deze kroketten bij de Aldi tegen. Kroketten en bitterballen zijn altijd een zwakke plek geweest, de enige die ik zo nu en dan niet kan weerstaan. Ze lijken ook niet echt op een dier… Hoe dan ook, deze van de Aldi zien er lekker uit dus het proberen waard!

Als jij ook het leed van dieren wil verminderen, draag dan ook je steentje bij. Er zijn genoeg super lekkere vleesvervangers te krijgen en peulvruchten eten schijn je oud mee te worden dus … 😉

Liefs,

Maaike

Advertenties

7 gedachtes over “Hoe een weddenschap mij vegetariër maakte

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s