Puur, puurder, puurst! Productest: 4x pure chocola

Op ons werk is het de gewoonte om veel pure chocola te eten, je kunt er gerust vanuit gaan dat er altijd wel op iemands bureau een reep met meer dan 80% cacao ligt, de ene keer van Lindt en de andere keer een huismerk. Pure chocola is gezond, zolang het cacao-% meer dan 77 is het zelfs gezonder dan fruit, zie dit onderzoek. Het bevat veel antioxidanten en flavonoïden, waardoor je lichaam beter functioneert (zorgt voor een lagere bloeddruk, ontstekingsremmend, voor goede bloedvaten enz.).

Als je geen pure smaken gewend bent kan te puur als bitter worden ervaren. Dit is een kwestie van wennen, stap voor stap steeds een stukje puurder werkt goed! Mijn dochter van 2 jaar lust ook 85% pure chocola, gewoon vanaf de geboorte laten wennen dus 😉

Mijn familie en collega’s deden graag mee met de test. Er gaat niets boven een capu met een gezond en lekker stuk chocolade. Voor deze test dus een redelijk groot testpanel van 10 mensen. De volgende repen hebben wij geproefd:

De test

Iedereen heeft van alle vier de soorten een stukje geproefd zonder te weten van welk merk het was. Er werd gevraagd om een rijtje te maken van lekkerst-minst lekker en om bij elke proeverij een omschrijving te geven van de smaak.

Chocola proeven op kantoor
Chocola proeven

1. Lindt (prijs: 1.99 euro) 85% cacao , cacaoboter, bruine suiker, natuurlijk Bourbon vanillestokje.
Testpanel: zoetige nasmaak, bittere bite, zachte structuur, pittig, goede structuur

2. Delicata Puur Chocolade AH (prijs: 0.99 euro) 85% cacao, suiker, cacaoboter, emulgator (sojalecithine), natuurlijk vanille-aroma.
Testpanel: waterige nasmaak, rare nasmaak, sterke nasmaak, niet bepaald lekker, wel smeuïg bij de eerste hap

3. Moser Roth Aldi (prijs: 1.49 euro) 85% cacao, suiker, cacaoboter, cacaopoeder, emulgator (sojalecithine); vanille extract.
Testpanel: lekkere structuur, smeuïg, kruimelt niet, geen harde smaak, aan de zachte kant, niet te zoet, te broos, wel puur van smaak

4. Swiss finest (prijs: 1.76 euro) 78% cacao, sui­ker, ca­cao­bo­ter, va­nil­le­stok­jes.
Testpanel: milder, zuur, nasmaak te zoet, goede stevige structuur, te zoet voor donkere chocola

FullSizeRender
Heel veel chocola Francien en Sarah

Conclusies

Verschillende smaken, vergelijkbare conclusies, wat vond het testpanel?

  • Swiss finest met het laagste percentage cacao (78%) bleek het populairst onder de liefhebbers van minder-pure-chocola. Zo riep een collega van de afdeling naast ons (ik noem geen namen maar eerste letter T en laatste letter D 😉 ): “ik vind al die pure chocola helemaal niks, maar deze gaat nog wel”
  • Moser Roth van de Aldi is populair vanwege de zachte structuur. Degenen die Swiss Finest op nr. 1 hadden, hadden allemaal deze van de Aldi op nr. 2! Verklaarbaar omdat deze als zachter werd gezien.
  • Lindt: over deze waren de meningen het meest verdeeld, bittere of zoete nasmaak, wij kwamen er niet helemaal uit.
  • Delicata Puur Chocolade van de AH is het minst populair en bleek vooral berucht op zijn rare nasmaak.

Voor de echte pure eters zou je kunnen zeggen dat de Moser Roth het populairst was onder mijn testpanel. Ben je meer van het zoete dan is de Swiss Finest met 78% een goede tussenweg om niet meteen all the way puur te gaan.

Liefs,

Maaike

Advertenties

Een gedachte over “Puur, puurder, puurst! Productest: 4x pure chocola

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s