5 psychologische weetjes: laat jij je beïnvloeden tijdens het boodschappen doen?

In de supermarkt proberen ze het zo gezellig te maken zodat je hangen (en zodat je tijdens het hangen nog meer spullen in je mandje gooit). Hoe langer je blijft, hoe meer je koopt dus. Er wordt gezellige muziek gedraaid, de paden zijn zo ruim mogelijk zodat je lekker rond kunt lopen en er heerst een goede sfeer. Interessant is daarom om te kijken wat een bepaalde sfeer/omgeving eigenlijk met je doet en hoe ze dit toepassen in de supermarkt. Vijf psychologische weetjes op een rij!

 

  • De duurste (A-producten) staan op ooghoogte. Basic producten koop je namelijk toch wel. Daarnaast worden interessante kinderproducten op hun ooghoogte gelegd. Be prepared parents!
  • Voorin de supermarkt ligt groente en fruit. Zodra je dit in je mand hebt heb je meteen een gezond en dus goed gevoel. Meer kans dat je daarna een impulsaankoop doet, want je bent toch al ‘goed bezig geweest’. Daarna zijn de belangrijkste voedingsmiddelen zo verspreid dat je de hele supermarkt door moet lopen. Bij onze AH ligt de zuivel en het brood achterin bijvoorbeeld, melk en brood zijn vaak de basics voor Nederlanders. Zouden binnenkort de havermout, moerbeien, tarwegras en andere Powerfoodproducten achterin liggen 😉 ?
  • Muziek: als er klassieke muziek draait heb je zin om exclusieve dingen te kopen. Als er Italiaanse muziek draait krijg je meer zin in Italiaanse wijn.
  • Bij de kassa staan verleidelijke dingen. Bij onze AH staan bijvoorbeeld Mini Tony Chocoloney. “Ik heb al zoveel gezonde dingen gekocht, deze kleine Tony voor 1 euro kan er ook wel bij.” denk je dan al snel.
  • Aanbiedingen zijn aantrekkelijk omdat je het gevoel hebt dat je wat krijgt. Ik ben hier erg gevoelig voor tijdens de hamsterweken van de AH en denk dan standaard dat ik geld heb bespaard i.p.v. uitgegeven.

Meer weten? Bekijk dan deze interessante documentaire waarin ook nog eens duidelijk wordt hoe de bonussen ons verleiden.

Ons onderbewuste heeft meer invloed dan we denken en we zijn goed te manipuleren. Denk jij dat je hier vatbaar voor bent? Ik ben benieuwd hoe jullie dit ervaren!

Maaike

Advertenties

Een gedachte over “5 psychologische weetjes: laat jij je beïnvloeden tijdens het boodschappen doen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s