Online boodschappen doen: de voor- en nadelen

Steeds meer supermarkten bieden de mogelijkheid om boodschappen thuis te laten bezorgen. Zo voerde Albert lange tijd de bezorgservice van Albert Heijn uit, inmiddels doet Albert Heijn dit zelf.

Een tijdje geleden, toen de bezorging van Albert Heijn nog Albert was, had ik een code om gratis boodschappen te laten bezorgen, handig! En zo geschiedde mijn eerste online bestelling.

De voor- en nadelen van online boodschappen op een rij:

5 Voordelen

 • Je kunt lekker thuis vanaf de bank bestellen. In je pyjama, zonder make-up en met een kop thee erbij (vooral fijn tijdens dagen zoals dit: regen en wind)
 • Je hoeft niet te sjouwen want ze brengen het tot je keuken. Handig als je zware dingen zoals Spa Rood, aardappels, bierkratten en wasmiddel wil halen.
 • Het scheelt tijd en tijd is geld.
 • Minder impulsaankopen. Je hebt geen last van verleidingen want je hoeft niet langs al die paden vol met eten te lopen. Ik merk bij mezelf in ieder geval dat ik vaak, bijvoorbeeld als ik na een dag werken (in hongerige staat) nog even snel langs de supermarkt ga, met veel meer ‘hele nodige en nuttige’ dingen thuiskom dan gepland…
 • Als iedereen online boodschappen gaat doen dan wordt het rustiger in de winkels. Niets is vervelender dan opstoppingen in een supermarkt.

5 Nadelen + 1

 • Je moet boven de 70 euro bestellen. Toen ik mijn eerste online bestelling deed zat ik in mijn net-geen-student-meer-maar-wel-weinig-geld-periode en kwam ik er halverwege achter dat je dus boven de 70 euro moest uitkomen. Daar ging mijn maandloon…Als je wordt gedwongen om een bepaald bedrag uit te geven ben je misschien geneigd om alsnog nutteloze dingen te gaan kopen. Als je gewend bent om ‘grote boodschappen’ te doen is die 70 euro waarschijnlijk geen probleem.
 • Niet alle producten zijn online beschikbaar. Tijdens mijn online bestelling waren er minstens 10 producten niet verkrijgbaar, bijvoorbeeld geen Spa Rood van AH basic. Ze zijn dit momenteel wel aan het verbeteren, bij de nieuwe service is al veel meer online verkrijgbaar dus dat is positief.
 • Bezorgkosten 4,95. (Van dat geld kan je 22 flessen AH Basic bruisend water kopen!! Die kan je dan alleen weer lastig meesjouwen…) Als je weinig tijd hebt en als voor jou tijd geld is kan je deze 4,95 wel verwaarlozen waarschijnlijk 😉 Situatie afhankelijk dus.
 • Verse producten zijn beter om zelf uit te zoeken. Je zal maar een harde avocado bezorgd krijgen, niet chill!
 • Een laatste nadeel is dat je bij online bestellingen een soort statiegeld voor de kratjes moet betalen. In principe krijg je dat bij de volgende bestelling weer terug maar mocht je maar 1x in je leven online bestellen (wat ik toen ooit heb gedaan) dan blijf je met die krat zitten. Wij vroegen destijds aan de bezorger of hij het meteen weer mee kon nemen en dat kon niet dus onze Albert krat staat nog altijd (in de weg) in de berging…

Ik geef de voorkeur aan zelf naar de winkel gaan, mede ook omdat ik naar meerdere supermarkten ga. Kan me wel voorstellen dat hier in de toekomst voor mij, als er nog meer kinderen bijkomen (stel!) en ik fulltime zou werken, verandering in gaat komen. Ook als online bestellen meer een gewoonte gaat worden voor iedereen en voor elke supermarkt.

Maaike

Advertenties

2 gedachtes over “Online boodschappen doen: de voor- en nadelen

 1. Leuke artikelen Maaike! Ik vind online winkelen wel vaak een uitkomst. Ik vind het vooral ideaal voor verjaardagen en feestdagen. Heerlijk alle zware boodschappen bestellen en laten thuisbezorgen. Verder bestel ik vooral momenteel toch wel 1 keer in de 2 a 3 weken online, heerlijk de voorraadkast aanvullen 😉. Maar de nadelen die je noemt herken ik ook wel. Daarom wissel ik de grote boodschappen af met bezoekjes aan de andere winkels voor de verse producten. O ja een heel groot nadeel trouwens is dat de verse producten vaak heel beperkt houdbaar zijn. Echt ontzettend vervelend wanneer je voor een hele week boodschappen doet, want met 3 kleine kinderen is boodschappen doen gewoon niet zo leuk 😉, super irritant dat dan de verse groentes en salades hooguit 3 dagen houdbaar zijn.

  Like

  • Leuk om te horen 🙂 Af en toe in 1x veel bestellen is best handig als je een gezin hebt…Zou denk ik met een derde kind ook niet echt meer alleen met ze naar de supermarkt gaan 😦 (twee kan ik nog net aan haha) Goed punt van die verse producten, dat heb ik zelf nog niet meegemaakt maar is wel echt irritant, groot nadeel!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s